Terug naar Blogs
Public vs. private cloud, wat moet je kiezen als bedrijf? - Eswelt

Public vs. private cloud, wat moet je kiezen als bedrijf?

​Wanneer je als bedrijf overschakelt op een cloudoplossing, zijn er twee varianten: de public en de private cloud. Voor veel organisaties zijn er nogal wat onduidelijkheden over wat de verschillen tussen deze varianten zijn. In deze blog verdiepen we ons in de eigenschappen van de twee cloudvarianten.

Public cloud

Bij een public cloud staat alle software op de cloudomgeving van het softwarebedrijf. Dit heeft als voordeel dat je als organisatie niet verantwoordelijk bent voor het updaten en onderhouden van de software en de servers. Je hebt als bedrijf ook geen extra kosten voor de software en kunt de functionaliteiten van de standaard software eventueel uitbreiden met goedgekeurde apps. Je werkt altijd met de laatste versie van de applicatie en op- en afschalen is eenvoudig: je dient enkel het aantal licenties aan te passen.

Dat klinkt allemaal zeer positief. Toch is het niet de geschikte oplossing voor iedere organisatie. Soms is het namelijk lastig om het huidige ERP- en CRM-systeem om te zetten naar de cloudsoftware. In dat geval wordt er vaak (tijdelijk) gekozen voor een hybride optie. Daarnaast hebben sommige organisaties behoefte aan functionaliteiten die de standaard software niet biedt: binnen de public cloud is er immers geen ruimte voor maatwerk.

Private cloud

Een private cloud draait op een lokale server binnen het bedrijf. Dat betekent dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud van de servers en het updaten van de software. Deze optie wordt vaak gekozen, omdat de servers er al staan en er daardoor bijvoorbeeld een hogere mate van veiligheid voor de data kan worden gegarandeerd. Ook is een private cloud de oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan meer maatwerk.

De nadelen zitten in de kosten van het onderhoud en de updates. Omdat de software van de private cloud wel vaak toegespitst is op maatwerk, is het updaten naar de laatste versie vaak een lastigere opgave.

Hybrid cloud

Naast de public en private cloud is er ook nog een derde oplossing: een hybrid cloud. Dit is een oplossing waarbij een gedeelte van je ERP- of CRM-systeem in de public cloud zit, terwijl andere onderdelen (vaak met meer maatwerk) in de private cloud zitten. Zo kunnen bedrijven die meer veiligheid of maatwerk nodig hebben, op bepaalde onderdelen ook profiteren van de extra kracht en flexibiliteit die een public cloud biedt.

Daarnaast zijn er ook andere hybride oplossingen, zoals de combinatie van on-premise en cloud. Die combinatie kan gebruikt worden om de overgang naar een volledige cloudsoftware makkelijker te maken, maar het kan ook een permanente oplossing zijn. We schreven al eerder over deze vorm van hybride oplossingen. Lees deze bloghier

Conclusie

Welke optie voor een organisatie beter is, is vaak een complex vraagstuk. Naast kosten en veiligheid komen er ook factoren als downtime, training en maatwerk bij kijken. Eswelt helpt je graag met deze keuze. Als ERP- en CRM-staffingspecialist hebben wij uitgebreide ervaring met dergelijke processen en kunnen wij je eventueel matchen met de juiste professional die je helpt bij de migratie naar de cloud.