Terug naar Blogs
Met Sap S/4 HANA naar de cloud of niet? - Eswelt

Met Sap S/4 HANA naar de cloud of niet?

​Met S/4 HANA is SAP een nieuwe weg in geslagen. Waar ERP-systemen traditioneel gezien lokaal draaide, introduceert SAP met S/4 HANA ook een cloud variant. De verwachting was dat klanten langzaam zouden overgaan op de cloud-variant, maar steeds meer bedrijven brengen alles over naar de cloud. Hoe maak je die switch en is het wel verstandig? Eswelt dook in de materie om uit te zoeken welke oplossing voor wie het beste is.

De verschillen tussen S/4 HANA on-premise en S/4 HANA Cloud

De nieuwste business suite software van SAP komt in twee smaken On-premise en Cloud, maar wat is eigenlijk het verschil? De on-premise variant is eigenlijk zoals alle traditionele ERP-systemen. Eens per jaar komt er een update met nieuwe features, de uitrol van deze update kan echter lang duren omdat er bij de klant vaak maatwerk is geleverd. Dit maakt updaten moeilijker omdat al deze custom code ook moet werken in de nieuwe versie.

De cloud versie is hierin heel anders dan traditionele ERP-systemen. Ze leveren S/4 HANA als SaaS-applicatie. Deze krijgt vier keer per jaar een grote update met nieuwe features. De software wordt automatisch geüpdatet en kan in principe niet worden aangepast, daarom is er bij S/4 HANA cloud geen migratietraject na een update. Alle klanten werken altijd met de laatste versie. De kern is dus altijd hetzelfde, maar dit betekent niet dat er helemaal geen aanpassingen kunnen worden gedaan. Verschillende SAP API’s zijn openbaar waardoor er apps kunnen worden ontwikkeld die de functionaliteit uitbreiden. Daarnaast heeft S/4 HANA ook een private cloud waar wat meer vrijheid is om de software aan te passen.

Public cloud vs. Private cloud

Wanneer je je al meer hebt verdiept in S/4 HANA kan het zijn dat je wenkbrauwen net even omhoog gingen toen we benoemde dat er maar twee versies zijn. Dat is namelijk niet helemaal waar. Ondanks dat er een tijd was waarin SAP zelf de “private cloud” bijna niet benoemde, is het een belangrijke toevoeging aan de cloud optie.

Public cloud

De public cloud software wordt 100% beheerd door SAP zelf, updates worden automatisch gedaan en klanten kunnen gebruikmaken van goedgekeurde apps die de functionaliteit uitbreiden.

Private cloud

De private cloud versie is voor bedrijven die wel over willen naar de cloud versie, maar die toch iets van softwaremodificaties nodig hebben. Updates worden afgestemd met de klant, hierdoor zijn de kosten van de private cloud wel wat hoger dan die van de public cloud. Hierdoor zijn er meer aanpassingen mogelijk waardoor de switch naar de cloud voor sommige bedrijven eenvoudiger wordt.

De Switch naar S/4 HANA Cloud, Hybrid Deployment

Voor een switch naar S/4 HANA Cloud, is geen pasklare formule die voor alle bedrijven kan worden toegepast. Het zal voor de een namelijk makkelijker zijn dan voor de ander. Het is ten eerste belangrijk om te inventariseren hoeveel maatwerk er nu in het ERP-systeem zit en hoeveel maatwerk er straks nodig zal zijn. Dit bepaalt namelijk welke van de S/4 HANA versies gebruikt moet gaan worden.

Daarnaast is het startpunt voor bedrijven verschillend. Als je nog op een oud SAP-systeem draait is de transitie anders dan wanneer je al op het HANA-systeem draait, maar nu de stap wilt maken naar de cloud. Hoe je het ook went of keert, wanneer je al een SAP-systeem of ander ERP-systeem hebt draaien, ga je niet van de ene op de andere dag over naar S/4 HANA Cloud. De meeste bedrijven maken hierbij gebruik van Hybrid Deployment. Het wordt zelfs zo vaak gebruikt dat het tegenwoordig gekscherend de “vierde S/4 HANA optie” wordt genoemd.

S/4 HANA, de hybride aanpak

Door te kiezen voor de hybride aanpak kan een bedrijf rustig processen overzetten van een on-premise omgeving naar een cloud omgeving. Sommige processen kunnen snel gemigreerd worden, terwijl andere op deze manier rustig kunnen worden voorbereid zodat er gemigreerd wordt zonder teveel downtime. Over het algemeen wordt er voor een van de onderstaande hybride-opties gekozen.

Optie 1: ECC (HQ) and S/4HANA Public Cloud (Subsidiary)

Dit is de meest conservatieve hybride optie. Je core is weinig innovatief, maar met een van je sub-lijnen kun je de cloud functionaliteit gebruiken. Ook wanneer de legacy nu niet In SAP zit, is dit een route die je kunt bewandelen om SAP snel onderdeel te maken van je bedrijfsprocessen. Het nadeel is dat het dan aan de randen van je bedrijf wel misschien snel innoveert. Maar je core loopt achter met ECC en zal tegen 2025 gedwongen over moeten stappen omdat de support dan stopt. Deze optie is dus alleen voor bedrijven die na stap één, snel over willen naar een volledige migratie maar dat nu, om wat voor reden dan ook, niet kunnen.

Optie 2: SoH or HEC (HQ) and S/4HANA Public Cloud (Subsidiary)

Deze optie zorgt ervoor dat je core wel alvast op het snellere HANA systeem draait met SoH (on-premise) of HEC (in de cloud), maar beide hebben nog een traditionele on-site deployment. Het is net als optie één een voorzichtige stap richting S/4 HANA CLOUD, maar wel een die wat innovatiever is dan de eerste optie. Voor bedrijven die op dit moment op de IS-versies (zoals IS-Olie of IS-Retail) draaien kan dit weleens de enige optie zijn. IS-level functionaliteit is op dit moment nog niet (volledig) beschikbaar voor S/4HANA .

Optie 3: S/4HANA On-Premise (HQ) and S/4HANA Public Cloud (Subsidiary)

Optie drie is een grote stap vooruit wanneer je het vergelijkt met de vorige twee opties. Wanneer je S/HANA on-premise op HQ niveau laat draaien zijn er direct een aantal nieuwe functies beschikbaar. Zo kun je gebruikmaken van de Fiori user experience en is er support is voor extensies die op het cloud platform draaien, zonder in te leveren op de mogelijkheid tot maatwerk. Dat klinkt allemaal positief, maar denk eraan dat S/4HANA jaarlijks updates ontvangt en dat al dat maatwerk ook veel overwerk creëert tijdens die updates. Ook mis je de innovatie in je backoffice omdat die dus maar één update per jaar krijgen, terwijl je aan de randen de cloud versie draait die ieder kwartaal vernieuwd wordt.

Optie 4: S/4HANA Private Cloud (HQ) and S/4HANA public cloud (Subsidiary)

Deze laatste versie combineert het beste van de twee cloud opties in een. Je hebt alle voordelen van S4/HANA Cloud en houdt de optie om, door de private cloud, toch nog wat veranderingen aan te brengen in de software. Aangezien S /4HANA private cloud gebouwd is met dezelfde code als S/4HANA public cloud, is het migratie pad duidelijk; de twee producten zullen naast elkaar blijven draaien totdat ze functioneel identiek zijn. Dan kun je zonder al te veel problemen compleet over op S/4HANA public cloud.

En wat als je toch in één keer over wilt?

Sommige bedrijven willen toch in een keer over, dan is het goed te kijken hoe veel maatwerk je nodig hebt. De public cloud is, voor nu, nog niet klaar voor (grote)bedrijven die veel maatwerk nodig hebben. Het is dus vooral geschikt voor startups, kleinere bedrijven of bedrijven die genoeg hebben aan de basic functionaliteit. Voor alle andere bedrijven is de private cloud meer geschikt.