Terug naar Blogs
5 ERP-cloud misverstanden ontkracht - Eswelt

5 ERP-cloud misverstanden ontkracht

​Over ERP-cloudoplossingen zijn veel succesverhalen, maar wanneer we opdrachtgevers spreken, horen we ook nog wat hardnekkige geruchten, vooroordelen en misverstanden. Tijd om een aantal daarvan voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Cloudoplossingen zijn beperkt en niet flexibel

Veel bedrijven willen niet overstappen op een cloudoplossing, omdat ze gehoord hebben dat de mogelijkheden beperkt zijn en er geen ruimte is voor maatwerk. Hoewel er inderdaad niet evenveel maatwerk mogelijk is zoals bij een ‘on-premise’-oplossing, is er volgens onze ervaring toch voldoende flexibiliteit om voor de meeste bedrijven een overstap mogelijk te maken. Zo zijn er verschillende third party providers die door middel van plug-ins uitbreidingen en aanpassingen op de standaard software aanbieden. Ook kan er gekozen worden voor een hybride-oplossing of een private cloud waarin er nog meer maatwerk mogelijk is. 

Een cloudoplossing is veel duurder dan een ‘on-premise’-oplossing

Dit is een van de meest hardnekkige geruchten als het gaat om cloudsoftware. Een cloudoplossing zou schreeuwend duur zijn door de maandelijkse kosten die eraan verbonden zijn. ‘En dan heb je het voor die prijs niet eens zelf in handen’, is de gedachte die leeft bij veel bedrijven.

Maar als we naar het volledige plaatje kijken valt dat echt mee. Je hebt inderdaad maandelijkse kosten aan een cloudvariant, maar in ruil daarvoor heb je wel altijd de meest recente versie en kan je bovendien op- en afschalen wanneer nodig. Zo ben je dus heel flexibel en altijd up-to-date, zonder dat je daar een nieuwe versie voor hoeft te kopen.

Weeg dit maar eens af tegen de investeringskosten van een ‘on-premise’-oplossing, waarbij je zowel hardware als software moet aanschaffen voor een systeem dat niet zo flexibel is én ook nog eens betalend onderhoud vereist. Het kan dus misschien voordeliger aanvoelen om alles in één keer te kopen en het op die manier in je eigen beheer te hebben, maar dat is het niet per se.

Cloudgebaseerde ERP’s zijn onveilig

Oké, cloud- en SaaS-oplossingen zijn nieuw. Dus we begrijpen dat het misschien wat onveilig aanvoelt, maar we bankieren ook niet meer met cheques, toch? Hier moet je natuurlijk een beetje vertrouwen hebben in de software, maar neem maar van ons aan dat bedrijven er alles aan doen om deze software te beveiligen. Niet in de laatste plaats omdat de veiligheid van deze data onlosmakelijk verbonden is met het businessmodel van de cloudaanbieders.

Het hele bedrijf moet in één keer overschakelen op een cloudoplossing

Een ander groot misverstand is dat wanneer je wilt overschakelen op de cloud, meteen het hele bedrijf moet overschakelen. In sommige gevallen is in een keer overstappen verstandig, maar vaak kan er ook gebruik gemaakt worden van een hybride-oplossing. Die zorgt er dan, al dan niet tijdelijk, voor dat alle systemen samen kunnen blijven werken.

Wanneer je er serieus over nadenkt om je bedrijf (deels) over te zetten op SaaS-software, is het belangrijk om een goede, onafhankelijke consultant onder de arm te nemen die je duidelijk alle voor- en nadelen van de verschillende situaties kan uitleggen.

De Cloud is onbetrouwbaar

Omdat je als onderneming de touwtjes uit handen geeft met een SaaS-oplossing, voelt het onvoorspelbaar en leeft er al snel het gevoel dat het onbetrouwbaar is. Downtime, verbindingen die niet werken of crashende servers zijn dé horrorscenario’s waar men zich blind op staart. Maar ook hier geldt: het is de backbone van de dienstverlening dus je kan er zeker van zijn dat ze dat goed voor elkaar hebben. Vaak verspreiden ze data (en back-ups) over verschillende datacenters die beveiligd zijn tegen overstromingen, stormen en zelfs terroristische aanslagen. Wij durven met zekerheid te stellen dat dit een betere beveiliging is dan het slot op de deur van je serverkast.

Wil jij nog meer weten over cloudoplossingen of ben je op zoek naar een consultant die mee kan kijken naar de beste oplossing voor jouw bedrijf? Laat dan van je horen in de comments of neem persoonlijk contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!